Wat kan paddle boarding moeilijk maken?

Wat kan paddle boarding moeilijk maken?

Er zijn verschillende factoren die je eerste ervaring met paddle boarding moeilijk kunnen maken, en deze zijn meestal te vermijden.

Slechte weersomstandigheden

Zorg ervoor dat je onstuimige wateromstandigheden met ruwe branding, harde wind en getijden vermijdt. Deze omstandigheden kunnen later een goede match zijn wanneer je techniek en vertrouwen hebt opgebouwd, maar het zal een afknapper zijn in het beginstadium.

Harde wind en ruw water maken het erg moeilijk om met vertrouwen op een paddleboard te leren staan.

Ongeschikte uitrusting

Naast de omstandigheden, zal het gebruik van een board dat niet geschikt is voor jouw niveau het paddleboarden moeilijk en zeer frustrerend maken. Als je een beginner bent, hoe hard je ook je best doet, zal je het niet kunnen leren op een race of surf paddle board. Een allround Indiana supboard kopen kan bijvoorbeeld een betere keuze zijn.

De indruk dat het alleen voor water experts is

Sommige paddleboarders kiezen ervoor om serieus te trainen voor surfen, white water boarding, en extreme evenementen zoals marathons die zijn ontworpen om kracht en uithoudingsvermogen te testen. Deze intensieve sporten kunnen verantwoordelijk zijn voor het creëren van een verkeerde indruk over de moeilijkheden van het paddleboarden, maar in werkelijkheid illustreren ze hoe veelzijdig de sport eigenlijk is.

Angst voor water

Het belangrijkste is dat paddle boarding het leukst is als je accepteert dat je eraf kunt vallen en nat kunt worden – het is de aard van het beestje! Maar sommige mensen hebben een angst voor water, of wat er onder ligt, en deze angst zorgt ervoor dat ze erg gespannen zijn waardoor het bijna onmogelijk is om te balanceren. Wellicht voel je jezelf daarom veiliger en beter beschermd met een wetsuit aan. Een wetsuit van Jobe kan in dat geval een goede keuze zijn.

Hoe maak je peddelen gemakkelijk

Ga bij lichte wind en vlak water Zoals besproken, is een belangrijke vereiste om te beginnen met paddleboarden het kiezen van een kalm, vlak waterlichaam. Op de oceaan zal het waarschijnlijk moeilijk zijn om te peddelen, terwijl meren meestal de gemakkelijkste omstandigheden bieden om te peddelen, omdat ze vrij zijn van getijden, rimpels of stromingen.

Temperatuur en weer zijn echter nog steeds variabelen die je ervaring kunnen maken of breken, dus maak er een gewoonte van om het weerbericht te controleren voordat je het water op gaat.

Het is ook aan te raden om de lokale bevolking die vaak op het water is op die locatie te vragen naar de typische omstandigheden en waar je op moet letten. Probeer een plaatselijke surf-, windsurf- of paddleboardwinkel voor gedegen advies en tips.

Neem les

Paddleboardlessen zijn een geweldige manier om te beginnen, omdat je de basis op de juiste manier leert, wat je leerproces zal versnellen. Het is verbazingwekkend welke kleine tips je tijdens de les zult leren en de instructeur zal altijd in staat zijn om je techniek te verbeteren.

Als lessen niet mogelijk zijn, ga dan peddelen met een ervaren vriend die je tips kan geven als je voor de eerste keer gaat drijven. En ik beloof je, na een uur of twee oefenen en een paar goed getimede tips, zul je een bekwame en competente paddleboarder zijn.

Gebruik een breed en stabiel board

Kies in het begin een brede, stabiele plank, omdat die het makkelijkst in evenwicht te houden zijn. Beginnende peddelplanken zijn over het algemeen veel stabieler dan surfplanken en zijn speciaal ontworpen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Voel je op je gemak als je eraf valt

De eerste stap van het paddleboarden, die de basis legt voor de hele sport, is om je comfortabel te voelen bij het balanceren op het board. Het idee om daadwerkelijk op een drijvende plank te staan die bij elke bries of halve beweging verschuift kan ontmoedigend lijken, maar met zorg en herhaling zijn onze spieren ontworpen om zich snel aan te passen aan beweging en verandering. Denk aan zeelui die maandenlang op een steeds verschuivend dek staan: zij verdienen hun ‘zeebenen’ en zijn in staat om over het rollende dek te lopen alsof het de stoep is.

Leren balanceren op een plank

Voor een optimaal evenwicht buig je je knieën lichtjes om elke verschuiving van de beweging op te vangen. Zorg ervoor dat uw voeten stevig uit elkaar staan, onder uw schouders om een stevige basis te creëren. Leun lichtjes voorover om het momentum op te vangen terwijl je je peddel onderdompelt en door het water stuwt om de plank vooruit te stuwen.

Er zijn een aantal goede tactieken om te helpen bij het balanceren op je paddle board. Bijvoorbeeld, hoe meer momentum en snelheid je krijgt, hoe makkelijker het zal zijn om te balanceren (denk aan fitsen).

Zorg ervoor dat je op de juiste plaats op het board staat, niet te ver naar voren, en kijk niet naar beneden naar het water dat onder je kabbelt! Kies in plaats daarvan een focuspunt recht voor je, richt je daar op en houd je ogen op het doel gericht. Je zult verbaasd zijn hoe snel je over het water zult glijden.

Peddel geen lange afstanden tijdens je eerste paar sessies

Tot slot, zet je niet te veel in of maak jezelf niet bang door te ver van de kust te peddelen tijdens je eerste sessies. Begrijpen hoe getijden en wind met je kunnen werken zal je helpen je sessie te plannen, maar tot dan, blijf dicht bij het strand.

Als je niet vertrouwd bent met het controleren van de windvoorspelling of het zien van het weer, kun je heel gemakkelijk in de problemen komen als de wind aanwakkert en je hard moet vechten om terug naar de kant te komen. Een slechte ervaring in het begin is een zekere manier om nooit meer te gaan paddleboarden.

Experts

Sommige paddleboarders kiezen ervoor om serieus te trainen voor surfen en extreme evenementen zoals marathons die zijn ontworpen om kracht en uithoudingsvermogen te testen. Deze intensieve sporten kunnen verantwoordelijk zijn voor het creëren van een verkeerde indruk over de moeilijkheden van het paddleboarden, maar in werkelijkheid illustreren ze hoe veelzijdig de sport eigenlijk is.

Als je eenmaal de basis van het paddleboarden onder de knie hebt, is het helemaal aan jou hoe ver en hoe snel je vooruitgang boekt binnen de sport. Zorg ervoor dat je het een paar keer probeert voordat je naar het volgende niveau gaat, want een sterke basis is de beste voorspeller van toekomstig succes.

Is SUP (Stand Up Paddle Boarding) moeilijker dan surfen?

Het snelle antwoord is: nee. Paddle boarding is veel makkelijker dan surfen, om verschillende redenen.

Ten eerste vereist paddle boarding een basisniveau van evenwicht, beperkte reactie op beweging, minimale reflexen en vindt het meestal plaats op kalm, vlak water. Surfen daarentegen vereist geavanceerde evenwichtsvaardigheden, een hoog niveau van coördinatie en reflexieve actie, en vindt plaats in flinke golven. Bovendien moeten surfers golven kunnen lezen en het juiste moment kunnen bepalen om op het board te gaan staan.

Is dit echt zo?

Bij nader inzien is dit echter een ingewikkelde kwestie. Surfen is moeilijk om vanaf het begin onder de knie te krijgen, dus leren surfen zal altijd moeilijker zijn dan leren paddleboarden. Echter, sommige paddleboard opties vereisen een niveau van vaardigheid en moeilijkheidsgraad vergelijkbaar met surfen. Sterker nog, sommigen gebruiken zelfs paddle boards om te surfen. Paddleboarders kunnen ook yoga beoefenen, gaan vissen en lange afstanden over wateroppervlakten peddelen.

Uiteindelijk lopen surfen en paddleboarden sterk uiteen, omdat de een een zeer specifieke en veeleisende sport is, terwijl de ander veelzijdig is en gemakkelijk onder de knie te krijgen is door amateurs. Beiden zijn echter uitstekende manieren om te trainen op het water, met het voordeel van frisse lucht en de natuur.

Als je op zoek bent naar de aanmoediging die je nodig hebt om dat paddle board het water op te krijgen, ga er dan voor! Al na een paar uur zul je je een natuurlijke paddleboarder voelen en, na de geweldige workout, zou je zelfs kunnen overwegen je sportschoolabonnement op te zeggen.

Back To Top